19 Ekim 2010 Salı

Yapı Kredi’den Rüzgâr Enerjisi’ne Finansman

Yapı Kredi Bankası (YKB) , 90 MW Kurulu güce sahip Bilgin Enerji Yatırım Holding’in 3. Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesi için, Bergama Rüzgâr Enerji Üretim Santrali’ne iki yılı geri ödemesiz, toplam 12 yıllık 110 milyon avro değerindeki finansman kredisi sağlıyor.
Geçen sayımızda yer alan “Yenilenebilir enerji yatırımlarında artış” başlıklı haberimizin mürekkebi kurumadan, enerji projesi yatırımı ile ilgili bir hamle de Eylül ayı içerisinde YKB ve Bilgin Enerji Yatırım Holding’den geldi.

Bilgin Grubu’nun, İzmir Bergama’da inşa edeceği 2,5 MW’lık toplam 36 türbinden oluşan RES projesi’nde ilk 18 türbininin 2009 yılı sonunda, kalan 18 türbinin ise 2010’un ilk yarısında devreye girmesi ve 315 milyon GwH (gigawat saat) üzerinde üretim yapması planlanıyor. Diğer yandan, 200 bin nüfuslu bir vilayetin tüm elektrik ihtiyacının karşılanabileceği bu enerji üretimi ile yılda 220 bin ton karbon emisyonu salınımı da engellenebiliyor. Anlaşma ile ilgili açıklama yapan YKB Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, YKB’nin enerji projeleri finansmanında çok deneyimli ve iddialı olduğunu belirterek “Türkiye için çok önemli olan enerji sektörü adına gerçekleştirilecek RES ve buna benzer diğer projeler, ülkenin enerji açısından dışa bağımlılığını azaltacak ve istihdam alanı sağlayacaktır. Yapı Kredi olarak, RES projesi gibi çevreye, sosyal ve ekonomik alanlara olumlu katkılar sağlayacak her türlü çalışmaya her zaman destek vermeye devam edeceğiz” ifadesini kullanıyor.


YKB’nin tek başına veya diğer bankalarla birlikte finanse ettiği projeler, bu proje ile 3 bin 625 MW’a ulaşırken, YKB’nin bu projelere tahsis ettiği toplam kredi tutarı ise  bin 750 milyon dolar civarında seyrediyor.

Yapı Kredi'nin, enerji sektörüne tek başına veya diğer bankalarla birlikte finansman sağladığı bazı projeler

  • Sanko Grubu’nun 317 MW Yedigöze ve 95 MW Cevizlik santralleri,
  • Içdaş Grubu’nun 600 MW’lık termik santral projeleri,
  • Türkiye’nin en büyük Hidroelektrik santrali olan 510 MW’lık Boyabat HES
  • Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Uluabat (95 MW) ve Akocak (79 MW)santralleri için finansman.
  • Bereket Enerji'nin iştiraklerinden Karhes' santrali (99 MW),
  • Yapısan'ın, Darıca HES'i (99 MW),
  • Türkiye'ye ilk giren yabancı enerji grubu AES ile IC İçtaş Enerji'nin Damlapınar, Kepezkaya ve Kumköy HES'leri için finansman. 
Activeline Dergisi'nin 101.sayında yayınlanan haberim

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa