21 Temmuz 2011 Perşembe

Endonezya'dan enerji atağı

Yenilenebilir enerji kaynaklarından, elektrik üretmeyi öncelikli hedef olarak belirleyen Endonezya, gelecek 15 yıl içerisinde yenilenebilir enerji alt yapısına 134.6 trilyon rupi (15 bin 72 milyar dolar) yatırım yapmayı istiyor. Bu doğrultuda hükümet, 2025 yılına kadar yüzde 17 olan yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payını, yüzde 5 arttırmayı planlıyor.


Oldukça fazla güneş alan Endonezya'nın Ekvator üzerinde yeraldığını hatırlatan Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Kardaya Warnika, güneş enerjisinden çok daha önce yararlanmaya başlayan Çin örneğini vererek, “ biz, neden yapmayalım?” sorusunu soruyor. Kaldı ki, metrekare başına günde 75.7 GW'lık hidroelektrik potansiyeli, yüzde 27.7GW'lık joetermal, 500 MW'lık mikro hidro elektrik santrali,9.3 GW'lık rüzgar ve 4.8 KW'lık güneş enerjisi potansiyelinin olduğunu gösteren resmi veriler de ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının bol olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Bu potansiyele karşın geçen yılın verileri ise ülkede sadece 7.1 GW elektriğin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini gösteriyor. Şüphesiz bu da bu kaynakların yeterince iyi değerlendirilemediği sonucunu doğuruyor.

Şimdilerde yenilenebilir enerji için düğmeye basan Endonezya, bu amaca ulaşabilmek adına sokak lambalarının yerine güneş pilli lambalar koymayı planlıyor. Diğer yandan biyoyakıt konusuna da önem veren ülke, gıda olarak kullanılmasına alışkın olunmayan palm yağı, jatrofa ve kabuklardan biyoyakıt üretilmesine de öncelik vermeyi planlıyor. Buna gerekçe olarak ise, yemek için kullanılan malzemelerden biyoyakıt üretilmesi halinde, gıda sanayisi ile rekabetin kaçınılmaz olması ve bunun da fiyatların yükselmesine yol açacak olması gösteriliyor.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa