5 Temmuz 2011 Salı

Biyoyakıt ile transatlantik uçuş

Nerede: Fransa- Le Bourget
Ne zaman: 20-26 Temmuz 2011
Ne: Paris Air Show (Uluslararası Havacılık Şovu)
Nasıl: Yüzde 50'ye varan oranda biyoyakıt kullanan Gulfstream G450 tipi jet uçağı, güzergahını normalden 5,5 ton daha az karbondioksit salınımı yaparak tamamladı.
Neden:Çevreye daha az zarar veren ilk organik transatlantik uçuşunun gerçekleştirilmesi.
Kim: Honeywell firması
Biyoyakıt ile ilk uçuş gerçekleşti. Peki bunun anlamı nedir? Başka deyişle bize ne hayrı vardır?

Malumunuz yakıt denilince akla, sera gazı emisyonunu arttıran fosil yakıtlar geliyor. İşte bu hususta Honeywell'in ketencik (camelina) tohumlu “yeşil jet yakıtı” (Green Jet Fuel) karşımıza çıkıyor. Askeri ve ticari testlerde kullanılması amacıyla bu yakıttan 700 bin ton galondan fazla üreten firma, motor ve yakıtta bir değişiklik yapmadığı 16 biyoyakıt uçuşu ile de  yakıtın askeri ve ticari platformdaki uçuşlar için uygunluğunu ispatlamış  durumda...

Havacılık sektöründeki uzmanlar, biyoyakıt ile milyonlarca ton karbondioksit salınımı engellenebileceğini söyleyedursun, Honeywell yetkilileri petrol bazlı yakıtlara nazaran ketencik tohumundan elde edilen biyoyakıtların, karbon emisyonunu net yüzde 85'e indirdiğine dikkat çekiyor.

Sonuç olarak; Biyoyakıtlardan sadece biri olan ketencik tohumu ile karbon emisyonu, bu kadar düşerken; kanola, aspir gibi yağ bitkilerinden biyodizel üretimini ile neler yapılmaz ki...Öyle ki, ülkelerin yağ bitkisi açısından zengin kaynağa sahip oldukları ürünlerde biyodizel üretimi yaptıklarından hareket edecek olursak, kanola yağında dünya lideri olan Almanya'nın yanı sıra, soya ile ABD, zeytinyağı ile İspanya gibi birçok ülkenin devlet teşvik ve destekleri ile ilerlediklerini söyleyebiliriz. Şüphesiz, Paris Air Show'da yaşananlar da bunun bir göstergesi...Bu doğrultuda ülkeminizin tarımsal potansiyelinin yağ bitkileri için yeterli olduğunu gözönüne alırsak, sadece tek bir ürün ile sınırlı kalmayacağımızı söylersek yanılmış olmayız değil mi?


Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa